Marco Martens
Marco Martens
foto: Justina Lukosiute

Marco Martens

1982

Marco Martens danst met de motoriek van een blanke schrijver. Zijn expressie en ritme zitten in de taal. Hij observeert graag en presenteert veelzeggende details als kleine schetsjes, hij schildert met woorden. Ruw en zonder opsmuk. Samen met muzikanten Michiel van Iersel en Joris Sedee schreef hij het album Ieder huis is uit vertrekken gebouwd dat in oktober 2015 op Bastaard Platen verschijnt. De plaat bevat kleine luisterliedjes over vertrekken en achterlaten. Martens’ rapverleden verdween wat naar de achtergrond, hij presenteert zich steeds meer als verhalenverteller.


Reacties op het nieuwe album zijn lovend, al krijgt men de vorm nog niet helemaal geduid. De één noemt Martens een Rotterdamse zanger, de ander een Brabantse singer/songwriter en een radio-dj van omroep Brabant kwam – misschien wel terecht – niet verder dan de vraag: ‘Tja, wat is het nou eigenlijk?’ In het Radio1-programma De Taalstaat vatte taalicoon Frits Spits het samen als ‘bijzonder èn bijzonder goed’. OOR sprak van ‘een album dat zich laat luisteren als een tragikomische roman’ en Yora Rienstra noemde het in haar Radio2-programma ‘weer eens wat vernieuwends’. Met het nummer ‘Madam Jeanette’ waren Martens en consorten te zien in VPRO Vrije Geluiden en Kunststof Radio1 voelde Marco een uur lang aan de tand over zijn werk. Een úúr. Da’s net zo lang als 60 optredens in DWDD.

 

Sinds de eeuwwisseling bouwt Martens aan een aardig CV. Hij deed honderden optredens in Nederland en België en stond op festivals als Lowlands, De Parade, Mundial en GDMW. Als rapper was hij actief in Macronizm en De Nuance. Met Dennis Gaens schreef hij de literaire muziekvoorstelling LUCY. Meerdere malen was hij te gast in de radio- en tv-studio’s van de publieke omroepen, van Nachtegiel op 3FM tot Met het Oog op morgen op Radio1. Met De Cabarapshow maakt hij hiphopimprovisatietheater. Als schrijfcoach werkt hij voor de Herman Brood Academie, Poetry Circle Nowhere en 4XM Workshops.

 

Zie ook: www.marcomartens.com


 

Dichtbundels

Bibliografie

  • 2014 Diverse dichters – Wij Dragen Rotterdam
  • 2012 Marco Martens - Rubberboot

 

Voorstellingen

  • 2016 Poetry Circle Nowhere – Hoe de wereld woorden kreeg
  • 2015 Poetry Circle Nowhere – Even tussen ons
  • 2015 4XM – De Cabarapshow
  • 2014 Marco Martens – HARM
  • 2012 Macronizm, Dennis Gaens & Smoove Business - LUCY

 

Discografie

  • 2015 Marco Martens - Ieder huis is uit vertrekken gebouwd
  • 2013 De Nuance – Tweede Viool / Derde Bedrijf
  • 2011 Macronizm – De Sessies
  • 2010 Macronizm – Alter Ego
  • 2007 Macronizm – Alternaief
  • 2007 Macronizm – Stenen Tijdperk EP

Lucy

Ze is niets voor jou, want een fladderaar als zij
kan niet denken aan een langere termijn.
Één moment kan alles zijn, euforie, maar verandert dan in

spijt.
Het bevalt een tijdje maar dan komt de spanning tot een

einde.
Ze is bang zich toe te wijden aan iets
en zorgt krampachtig dat ze niet haar vrijheid verliest.
Dus zelfs wanneer jij haar versiert en het klikt,
zal ze zweren dat niet aan jou ligt...

 

Ze laat zich leiden door, whatever, waar ze zin in krijgt.
Maar wat ze onderneemt, heeft zelden een begin of eind.
Ze kan zich laten gelden als er prikkels zijn.
Zo'n type dat liever zapt als jij een film kijkt;
te vluchtig om vangen, berucht om haar verlangen,
nooit geleerd de lage vruchten daar bewust te laten

hangen.
Een meisje dat de kleuren van haar haren graag verandert.
Te impulsief om ooit iets rustig aan te vangen.

 

Ze verzint, ze verslindt, ze is een vlinder.
Begin er niet aan vrind, iedereen bemint 'r.
Ze is spontaniteit, ze is spanning, ze is waaien met de wind.
Windt mannen om haar vinger, weet niet waar ze aan

begint.

 

Ze bevindt zich in het dichterlijke midden tussen vrouw en

kind,
vandaar dat ze makkelijk vertrouwen wint.
Maar uiteindelijk gaat ze onstuimig heen,
omdat ze het benauwend vindt als je haar de ruimte geeft.

Kapsalon Lida

Er zijn kappers met een rocksterrenstatus in Rotterdam. Soms zou je vergeten wie de gewone mensen knipt.

 

Aan de rand van mijn buurt, waar de huizen goedkoper worden en parkeren nog gratis is, kom ik eens per drie weken in kapsalon Lida. Er zitten vaak mensen aan de tafel aan de raamzijde van het pand. Niemand benoemt er de beleving en niets doet denken aan een wachtrij.

 

Bij Lida kun je altijd binnen lopen. Soms opent ze wat later, maar dat geeft niet. Hoeder van een plaats om te onthaasten met een kleine conversatie. Ze vraagt of je wat wilt drinken – twee keer – en hoe het met je gaat. Ze meent het.

 

Ter hoogte van haar schouders krult haar kapsel naar haar kin. Ze draagt een witte jas tot aan haar middel. Haar bril hangt met een touwtje om haar nek. Deze zet ze op tijdens het afwerken van de randjes.

 

Mijn moeder heeft er één keer haar haren laten doen, voor een bruiloft. Sindsdien vraagt Lida steevast hoe het met haar gaat. Soms zie ik in haar de Perzische versie van mijn moeder. Evenveel jaren op de teller, hetzelfde rustgevende spreektempo en nooit te veel op de voorgrond.

 

Soms probeer ik de aanwezigen te categoriseren, met wie ze Perzisch spreekt en met wie Nederlands. Hoe de verhoudingen zijn in de zaak. Vriendin, collega, kennis, klant, haar zoon, stagiair of dochter. Het lukt me nooit de relatiestructuur te doorgronden, maar vragen zal ik het niet. Het lukte me evenmin op bezoek bij de gezinnen in verre landen waar ik te gast was, wie er nou oom was en tegen wie er oom werd gezegd. Die hang naar kaders is een gekke gewoonte.

 

Lida vraagt me de groeten te doen aan mijn moeder. Naar de mensen aan de tafel knik ik. Ook vandaag wordt hier de Leesmap niet gemist.

Petit Boulevard

Minstens twintig zelfportretten
schildert Vincent in Parijs.
Vingeroefeningen in intense kleuren
en niet langer meer een harmonie van grijs.

 

Via de cafés en boulevards,
het platteland langs de Seine,
tot impressies van de kleuren
van de velden van Asnières.

 

Hij is vóór twaalven in het Louvre,
wacht niet op een groter appartement,
ziet de werken van Monet,
bekijkt honderden gezichten op beroemde plaatsen,
voert zijn penseel steeds losser,
portretteert de postbode,
vecht met Gauguin om een cafébazin
en exposeert met vrienden van de Petit Boulevard.

 

Een arts stelt vast dat hij lijdt aan acute manie
met visuele en auditieve hallucinaties.

 

Hij schildert zijn slaapkamer in het gele huis in eenvoudige

kleurvlakken

in complementair oranje, blauw, geel violet, rood en groen
en schrijft dat hij met al deze tonen een absolute rust
heeft willen uitdrukken.

A
1981
3 gedichten
1934 - 30 sep 2021
3 gedichten
B
12 okt 1990
3 gedichten
13 jan 1964
3 gedichten
25 nov 1975
3 gedichten
2 mei 1932
3 gedichten
27 jul 1945
3 gedichten
31 jan 1905 - 13 aug 1960
3 gedichten
1976
3 gedichten
4 sep 1976
3 gedichten
17 jan 1928 - 20 apr 2019
3 gedichten
1993
3 gedichten
1984
3 gedichten
12 maa 1977
3 gedichten
C
2 feb 1908 - 11 maa 1985
3 gedichten
D
12 nov 1975
3 gedichten
24 nov 1944 - 19 dec 2019
4 gedichten
6 feb 1636 - 6 mei 1684
3 gedichten
1952
3 gedichten
F
18 sep 1952 - 24 jun 2002
3 gedichten
G
20 okt 1631 - 31 dec 1698
2 gedichten
14 jul 1936
3 gedichten
18 mei 1995
2 gedichten
9 feb 1884 - 27 okt 1958
3 gedichten
28 aug 1973
3 gedichten
H
27 aug 1947 - 16 sep 2000
3 gedichten
1958
3 gedichten
I
24 maa 1891 - 23 okt 1970
2 gedichten
K
9 jul 1984
3 gedichten

3 gedichten
1979
3 gedichten
1941 - 17 nov 2004
3 gedichten
27 jul 1984
3 gedichten
1993
3 gedichten
26 feb 1942
3 gedichten
6 jan 1946
3 gedichten
30 dec 1957
3 gedichten
9 mei 1946
3 gedichten
L
12 maa 1973
3 gedichten
26 jan 1977
3 gedichten
11 mei 1865 - 21 jun 1925
3 gedichten
23 sep 1941 - 7 okt 2006
3 gedichten
28 aug 1950
3 gedichten
1990
3 gedichten
M
1982
3 gedichten
1947
3 gedichten
N
5 aug 1977
1 gedicht
28 jan 1974
2 gedichten
9 sep 1964
3 gedichten
O
12 jan 1963
3 gedichten
1988
4 gedichten
P
16 jan 1980
3 gedichten
1951
3 gedichten
R
12 dec 1660 - 13 jan 1702
1 gedicht
1951
3 gedichten
2 feb 1931
3 gedichten
1991
3 gedichten
1954
3 gedichten
1 jun 1955
3 gedichten
S
1986
3 gedichten
22 sep 1935
2 gedichten
1975
3 gedichten
20 jun 1702 - 25 apr 1753
3 gedichten
15 feb 1976
3 gedichten
23 okt 1869 - 3 maa 1945
3 gedichten
26 apr 1953
3 gedichten
25 okt 1961
3 gedichten
16 feb 1963
3 gedichten
T
1 feb 1945
3 gedichten
12 jul 1959
3 gedichten
24 sep 1780 - 21 okt 1856
3 gedichten
U
1962
3 gedichten
V
26 aug 1935 - 18 maa 1992
3 gedichten
1955
3 gedichten
1947
3 gedichten
31 dec 1958
4 gedichten
1974
3 gedichten
19 jul 1954 - 7 aug 1999
3 gedichten
21 aug 1958
3 gedichten
11 maa 1936 - 19 feb 2016
4 gedichten
1 mei 1973
3 gedichten
13 jul 1944
3 gedichten
1963
3 gedichten
W
1947
3 gedichten
1943
3 gedichten
15 okt 1932 - 14 apr 1977
1 gedicht
1986
3 gedichten
23 nov 1987
3 gedichten
20 dec 1963
3 gedichten
Z
1610 - 1 apr 1663
3 gedichten
1968
3 gedichten